În ceea ce privește cea mai mare parte a tinerei generații, a merge acasă cu ocazia sărbătorilor (și cu toate celelalte ocazii din acest an) înseamnă și a rezolva problemele dispozitivelor electronice ale familiei. În timp ce unele familii sunt mai pricepute într-ale tehnologiei decât altele, cu toții ar trebui să cunoaștem elementele de bază ale securității cibernetice, în special în contextul escrocheriilor online care se intensifică în perioada cumpărăturilor de final de an.
Indiferent de sistemul de operare, anumite configurații cheie te pot ajuta să securizezi computerul familiei împotriva amenințărilor cibernetice comune și să protejezi confidențialitatea rudelor tale.
Activează actualizările automate
Indiferent dacă vorbim despre Windows sau macOS, remedierile de securitate implică, de obicei, actualizări de sistem pentru eliminarea vulnerabilităților existente pe care atacatorii le pot exploata pentru a prelua controlul asupra unui computer. Configurează computerul familiei pentru a instala automat actualizări de sistem. Acest lucru este recomandat în special pentru computerele Windows, deoarece atacatorii preferă de obicei această platformă pentru a-și pune în aplicare planurile.
Modifică setările caracteristicii Control cont utilizator și Setările de confidențialitate
Apasă tasta Windows și scrie Control cont utilizator. Utilizează cursorul și ajustează modul în care vei fi notificat despre modificările aduse computerului, pentru a împiedica efectuarea modificărilor de către aplicațiile potențial dăunătoare.
Tot pe sistemele Windows, apasă tasta Windows și scrie Confidențialitate. Accesează Opțiuni de confidențialitate și fă ajustările necesare pentru a satisface nevoile de confidențialitate ale familiei tale. Fă același lucru cu funcțiile de control parental, din Opțiuni pentru familie.
Pe macOS, restricționează instalările de programe terțe dacă nu sunt semnate cu un certificat Apple Developer . Cu alte cuvinte, restricționează instalarea aplicațiilor din afara magazinului oficial (App Store), deoarece acestea pot conține malware. Accesează Preferințe sistem -> Securitate și confidențialitate și permite doar instalarea aplicațiilor din magazinul oficial (App Store). Pentru mai multă flexibilitate, poți opta pentru „App Store și dezvoltatori identificați”, dacă rudele tale știu să descarce software din surse de încredere.
Pe Windows, poți face același lucru schimbând drepturile de acces ale contului de la administrator la standard. Accesează Setări -> Conturi -> Alți utilizatori și adaugă utilizatori non-administratori după cum este necesar. Acest lucru garantează faptul că membrii familiei nu instalează accidental software periculos sau malware.
Securizează browserul
Asigură-te că browserul pe care îl folosește familia ta este actualizat. Atacatorii profită adesea de browserele fără patch-uri pentru a infecta computerele cu programe malware sau pentru a fura date. Limitează utilizarea extensiilor de browser și verifică pluginurile și extensiile existente. Majoritatea dintre acestea au acces deplin la conținutul paginilor, iar atacatorii le pot folosi pentru a fura date, a compromite link-uri, a instala programe malware etc. De asemenea, îți recomandăm să sprijini browserul cu o soluție de securitate care poate filtra rezultatele căutărilor.
Criptează laptopurile de familie
Utilizează Bitlocker pentru Windows sau FileVault pentru macOS. Criptarea hard diskului în sine garantează că datele rămân ilizibile dacă cineva încearcă să-l scoată și să-i inspecteze conținutul (să zicem… un specialist care își bagă nasul unde nu-i fierbe oala).
Instalează o soluție de protecție
În cazul în care computerele familiei nu dispun de protecție, acum este momentul perfect pentru a instala cea mai bună soluție din industrie care să vă apere împotriva amenințărilor cunoscute și noi.
Soluția Bitdefender Total Security este compatibilă atât cu Windows, cât și cu macOS, și oferă protecție pe niveluri multiple împotriva ransomware-ului, prevenirea amenințărilor din rețea, mecanisme anti-phishing și anti-fraudă, monitorizarea microfonului, protecție pentru camera web, funcții de control parental, asistent de securitate pentru rețelele Wi-Fi, administrator de parole și VPN. Toate acestea sunt incluse în cea mai eficientă soluție anti-malware disponibilă astăzi.
Bitdefender Total Security nu lasă amenințările să-i scape și are un impact redus asupra sistemelor. Acum poți obține suita completă gratuit, timp de trei luni. Am menționat că include și protecție pentru Android și iOS? Descarcă Bitdefender Mobile Security pe smartphone-urile familiei tale și bucurați-vă de protecție completă împotriva tuturor tipurilor de amenințări, indiferent de platformă.
Text preluat de pe: www.bitdefender.ro