PAM

Privileged Access Management (PAM)

Soluții pentru fortificarea securității informației la accesarea resurselor

Ce este PAM?

Gestionarea accesului privilegiat (PAM) este o practică de securitate concepută pentru a limita riscul reprezentat de conturile privilegiate în rețeaua și sistemele unei organizații. Conturile de administrator, conturile de aplicații și de sistem cu privilegii ridicate și alte conturi cu acces extins sau cu drepturi de acces ridicate reprezintă o amenințare semnificativă pentru organizație. Prin aplicarea unor controale de securitate suplimentare asupra acestor conturi, o organizație gestionează riscul asociat acestora.

 

PAM se bazează pe principiul celui mai mic privilegiu, conform căruia utilizatorii, aplicațiile și sistemele ar trebui să aibă doar permisiunile necesare pentru a-și îndeplini sarcinile. În plus, utilizatorii care au o nevoie legitimă de acces privilegiat, cum ar fi administratorii de sistem și de rețea, ar trebui să utilizeze aceste conturi privilegiate numai pentru activități care necesită acest acces ridicat.

După asigurarea accesului cu privilegii minime, PAM se concentrează pe securizarea conturilor privilegiate împotriva accesului neautorizat și a unei potențiale utilizări abuzive. Aceasta include asigurarea faptului că aceste conturi utilizează mecanisme de autentificare puternice și efectuarea unei monitorizări continue pentru a se asigura că utilizatorii legitimi respectă politica corporativă și că nu utilizează în mod abuziv sau necorespunzător nivelul lor ridicat de acces.

Privileged Access Management Solutions rating by Gartner

De ce este importantă implementarea PAM?

În cele mai multe cazuri, succesul unui atac cibernetic depinde de faptul că malware-ul sau amenințarea cibernetică din spatele atacului trebuie să obțină un anumit nivel de acces sau permisiuni. De exemplu, un atac eficient de tip ransomware necesită acces la date valoroase și sensibile pentru care o organizație ar fi dispusă să plătească o răscumpărare semnificativă pentru a le recupera.

Această nevoie de permisiuni și acces ridicat înseamnă că respectivele conturi privilegiate reprezintă o țintă principală pentru actorii de amenințări cibernetice. PAM este esențial, deoarece permite unei organizații să reducă probabilitatea ca un atacator să obțină cu succes accesul de care are nevoie fără a fi detectat. În plus, implementarea PAM este esențială pentru respectarea unor reglementări precum Payment Card Industry Data Security Standard (PCI DSS), Health Insurance Portability and Accessibility Act (HIPAA), General Data Protection Regulation (GDPR) și alte legi similare privind confidențialitatea datelor, al căror scop principal este de a preveni accesul neautorizat la informații sensibile.

Produse

Solicită ofertă

PAM360 by ManageEngine

Complete privileged access security solution for IT security teams

Solicită ofertă

IBM Security Verify Privilege

Privileged access management services.

Beneficiile PAM

Implementarea PAM oferă numeroase beneficii pentru o organizație, inclusiv următoarele:

  • O suprafață de atac mai mică: Atacurile de preluare a conturilor sunt unele dintre cele mai frecvent utilizate tactici ale infractorilor cibernetici. Limitarea și securizarea conturilor privilegiate face mai dificilă obținerea accesului de care un atacator are nevoie.
  • Reducerea mișcării laterale: Atacurile cu privilegii sunt utilizate în mod obișnuit pentru a se deplasa lateral în rețeaua unei organizații și a obține acces la date și sisteme de mare valoare. PAM permite unei organizații să detecteze și să blocheze această mișcare laterală.
  • Vizibilitate îmbunătățită: Conturile cu privilegii pot efectua acțiuni periculoase în rețeaua unei organizații și pot fi folosite în atacuri. Gestionarea și monitorizarea acestor conturi oferă o vizibilitate esențială asupra modului în care sunt utilizate sistemele unei organizații.
  • Conformitate simplificată: Prevenirea accesului neautorizat la date sensibile este unul dintre principalele obiective ale reglementărilor privind confidențialitatea datelor. Implementarea PAM este un pas crucial în procesul de conformitate.