Îmunătățește-ți postura de securitate!

Acest articol își propune să ajute oamenii din zonele de conflict să-și îmbunătățească postura de securitate, să educe cetățenii cu privire la amenințările unei lumi din ce în ce mai interconectate și să înarmeze companiile și instituțiile cu un set de acțiuni pentru a lupta împotriva atacurilor emergente.

Trăim vremuri fără precedent. Atacurile cibernetice în timpul crizelor militare au devenit un lucru normal, deoarece reprezintă o modalitate extrem de eficientă de a distrage atenția și de a crea panică. De mai bine de un deceniu, companiile de securitate depun eforturi semnificative pentru a combate atacurile sponsorizate de stat și hacktiviștii, precum și pentru a anticipa următoarea mișcare a inamicului în această a cincea dimensiune a războiului.

Adevărul este întotdeauna o victimă a războiului. Pe măsură ce dezinformarea se răspândește, devine din ce în ce mai dificil să ne dăm seama ce este adevărat și ce nu. Nu este prima dată când frica și lipsa de informații sunt folosite ca arme pentru a răspândi malware. Pandemia de COVID-19 de la începutul anului 2020 este exemplul perfect: infractorii cibernetici au folosit informații care păreau adevărate, din surse „oficiale”, pentru a răspândi malware și a lansa atacuri de phishing.

Este firesc că ești nerăbdător să afli cele mai recente evenimente, dar acest lucru te face susceptibili la atacuri. Urmează recomandările Bitdefender!

 • Nu deschide e-mailuri sau atașamente care provin de la expeditori necunoscuți, în special cele care au un caracter urgent, chiar dacă par sau sună „oficial”.
 • Dacă nu cunoști expeditorul, nu accesa linkurile care sosesc prin intermediul aplicațiilor de mesagerie instantanee sau prin SMS.
 • Nu participa la răspândirea de informații false prin intermediul rețelelor sociale sau prin aplicațiile de mesagerie instantanee. Mesajele care te îndeamnă să dai mai departe astfel de informații reprezintă semnale clare de alarmă.
 • Instalează o soluție de securitate cât mai curând posibil. Soluțiile moderne de securitate nu îți permit să accesezi linkuri rău intenționate, blochează programele malware înainte de instalare și anunță utilizatorii când primesc conținut rău intenționat. Acest lucru este deosebit de important acum, deoarece unii operatori de ransomware s-au angajat să ajute Rusia să lanseze atacuri cibernetice asupra națiunilor rivale. În plus, soluțiile de securitate pot să mențină dispozitivele operaționale, astfel încât oamenii să rămână conectați, chiar și în timpul întreruperilor.
 • Dacă te afli într-o zonă de conflict, dezactivează serviciile de localizare.
 • Atenție la tentativele de phishing, în special dacă tu (sau un cunoscut) lucrezi (lucrează) în armată. Datele de autentificare furate pot și vor fi folosite pentru a accesa informații sensibile sau clasificate.
 • Nu folosi platformele sociale dacă nu este absolut necesar. Cu cât amprenta online este mai mică, cu atât ești mai în siguranță.
 • Utilizează o soluție VPN ori de câte ori este posibil. Reține că partajarea imaginilor îți poate dezvălui locația sau alte informații personale prin metadatele încorporate.
 • Dezinfectează imaginile înainte de a le trimite altora (filigrane, date EXIF ​​etc.).
 • Vorbește cu copiii tăi. În calitate de utilizatori înverșunați ai rețelelor sociale, trebuie să înțeleagă că distribuirea anumitor informații online poate dezvălui informații sensibile unor părți necunoscute. Folosește soluții de control parental pentru a gestiona cu cine pot intra ei în contact sau câte informații personale pot distribui.

Pentru suport în identificare și implementare soluțiilor de securitate de la Bitdefender, contactați echipa RSD la numărul de telefon 022 210208, sau la adresa de email [email protected]

Companiilor le recomandărm următoarele măsuri pentru a-și asigura securitatea infrastructurii!

 • Verifică sistemele interne și dispozitivele emise de companie, asigurându-te că au fost instalate cele mai recente patch-uri de securitate. Vulnerabilitățile critice sunt întotdeauna utilizate în mod abuziv, de îndată ce sunt descoperite.
 • Asigură-te că toți angajații sunt la curent cu regulile de securitate, adică evitarea utilizării dispozitivelor de lucru pentru orice altceva decât muncă.
 • Verifică rapid infrastructura de rețea pentru a te asigura că nu sunt lăsate deschise porturi inutile.
 • Verifică dacă există configurații necorespunzătoare sau software învechit.
 • Restricționează utilizarea conexiunilor RDP (remote desktop connections), cu excepția cazului în care acestea sunt absolut necesare.
 • Asigură-te că toți clienții de protecție a endpoint-urilor funcționează cu cele mai recente actualizări.

Articol preluat de pe www.bitdefender.ro

Comments are closed.