Hypervisor (VMM)

Hypervisor

Virtual Machine Management

Ce reprezintă Virtual Machine Management?

Virtual Machine Manager (VMM) denumit și „hipervizor”, este una dintre numeroasele tehnologii de virtualizare hardware care permit rularea simultană a mai multor sisteme de operare, denumite „guests”, pe un computer gazdă. Se numește astfel deoarece, din punct de vedere conceptual, este un nivel mai înalt decât un program de supraveghere.

Principalele beneficii ale hipervizoarelor includ:

  • Reducerea costurilor printr-o mai bună utilizare a hardware-ului.
  • Capacitatea de a migra rapid și ușor o mașină virtuală în curs de execuție pe o altă platformă, fără a scoate mașina virtuală din funcțiune.
  • Un hipervizor bare-metal oferă o izolare hardware pentru VM-uri. Un atacator nu poate folosi o VM compromisă pentru a ataca o VM adiacentă – cel puțin, nu prin utilizarea hipervizorului.
  • Hipervizoarele bare-metal includ, în general, o funcție de snapshot care permite restaurarea instantanee a VM-urilor la o stare anterioară, fără a fi necesară restaurarea unei copii de rezervă.

Server Virtualization Reviews and Ratings by Gartner

Rolul hipervizorului

Hipervizoarele sunt importante pentru orice administrator de sistem sau operator de sistem, deoarece virtualizarea adaugă un nivel crucial de gestionare și control asupra centrului de date și a întregului mediu al întreprinderii.

Rolul unui hipervizor este în expansiune. Hipervizoarele de stocare, de exemplu, sunt utilizate pentru a virtualiza toate resursele de stocare din mediu pentru a crea pool-uri de stocare centralizate pe care administratorii le pot aproviziona, fără a fi nevoiți să se preocupe de locul în care a fost localizată fizic stocarea. În prezent, hipervizoarele de stocare reprezintă un element-cheie al stocării definite prin software. Rețelele sunt, de asemenea, virtualizate cu ajutorul hipervizoarelor, permițând ca rețelele și dispozitivele de rețea să fie create, modificate, gestionate și dezactivate în întregime prin intermediul unui software, fără a fi necesară intervenția asupra dispozitivelor fizice de rețea. Ca și în cazul stocării, virtualizarea rețelelor apare în platforme mai largi de rețele definite prin software sau de centre de date definite prin software.

Produse

Solicită ofertă

VMware

Anywhere, Anytime Access

Solicită ofertă

Microsoft

Server Virtualization

Solicită ofertă

RedHat

Enterprise Virtualization Manager

Caracteristici

  • Hipervizoarele oferă mai multe avantaje pentru centrul de date al întreprinderii. În primul rând, capacitatea unui sistem gazdă fizic de a rula mai multe mașini virtuale asociate poate îmbunătăți considerabil utilizarea hardware-ului de bază. În timp ce serverele fizice (nevirtualizate) ar putea găzdui doar un singur sistem de operare și o singură aplicație, un hipervizor virtualizează serverul, permițând sistemului să găzduiască mai multe instanțe VM – fiecare dintre ele rulând un sistem de operare și o aplicație independente – pe același dispozitiv fizic, utilizând mult mai multe resurse de calcul disponibile.
  • VM-urile sunt foarte mobile. Abstractizarea care are loc într-un hipervizor face, de asemenea, ca VM să fie independentă de hardware-ul de bază. Software-ul tradițional poate fi strâns legat de hardware-ul de bază al serverului, ceea ce înseamnă că mutarea aplicației pe un alt server necesită reinstalarea și reconfigurarea aplicației, care necesită timp și este predispusă la erori. Prin comparație, un hipervizor face ca detaliile hardware subiacente să fie irelevante pentru mașinile virtuale. Acest lucru permite ca VM-urile să fie mutate sau migrate între orice servere virtualizate locale sau la distanță – cu suficiente resurse de calcul disponibile – aproape în orice moment, fără ca VM-ul să fie afectat în mod efectiv; aceasta este o caracteristică numită adesea „migrație live”.
  • De asemenea, VM-urile sunt izolate din punct de vedere logic unele de altele, chiar dacă rulează pe același computer fizic. De fapt, un VM nu are cunoștințe native sau dependență față de alte VM-uri. O eroare, o defecțiune sau un atac malware asupra unei VM nu se propagă la alte VM de pe aceeași mașină sau de pe alte mașini. Acest lucru face ca tehnologia hipervizorului să fie extrem de sigură.
  • În cele din urmă, snapshot-urile fac posibilă revenirea instantanee a unei VM la o stare anterioară. Deși snapshot-urile – sau punctele de control, așa cum le numește Microsoft – nu sunt destinate să fie utilizate ca substitut pentru backup-uri, snapshot-urile pot acționa ca un mecanism de protecție, în special atunci când se efectuează lucrări de întreținere pe o VM. Dacă un administrator este pe cale să actualizeze sistemul de operare al unei VM, acesta poate face un instantaneu înainte de a efectua actualizarea. Dacă actualizarea eșuează, atunci administratorul poate restaura snapshot-ul pentru a readuce instantaneu VM-ul la starea sa anterioară.